Mitä Golden Globen kulisseissa tapahtuu?

Kaikki alkoi tyhjiöstä, Suomen kokoisesta tyhjiöstä. Olin suhteellisen uusi jäsen toimittajajärjestö Hollywood Foreign Press Associationissa, kun italialainen kollegani kysyi minulta, miksi suomalaiselokuvia ei laiteta ehdolle Golden Globe -palkinnon parhaan ulkomaalaisen elokuvan ehdokaskategoriaan. Niin tekevät muutkin maat, sillä Golden Globe -ehdokkuus on tärkeä meriitti maailmalla. En osannut kertoa hänelle miksi. Kosketuspintani suomalaiseen elokuvateollisuuteen oli kadonnut ulkomailla asuttujen vuosien aikana. Päätin kuitenkin ottaa asiasta selvää.

Otin ensin yhteyttä silloiseen Suomen Los Angelesin pääkonsuliin. Hän kehotti minua kääntymään Suomen elokuvasäätiön puoleen. Säätiössä oltiin pohdittu asiaa aiemmin, mutta toimintatapa ei ollut vielä kristallisoitunut. Tarvittiin käytännön vinkkejä, kuinka homma toimii. Sitten ryhdyttiin tuumasta toimeen.

Ensimmäinen tuki kolme vuotta sitten

Vuonna 2013 säätiö tuki kolmen suomalaiselokuvan Golden Globe -kampanjaa. Aku Louhimiehen draaman, 8-pallo, näytös oli loppukesästä Los Angelesissa. Sen jälkeen pidettiin pienimuotoinen tilaisuus, jossa elokuvantekijät olivat paikalla. Peter Franzénin esikoisohjauksen Tumman veden päällä ja Ulrika Bengtsin ohjaaman Oppipojan näytökset olivat samana päivänä syyskuussa. Paikalla oli Franzénin lisäksi Tumman veden päällä elokuvan tuottaja Markus Selin. He keskustelivat elokuvasta HFPA:n jäsenten kanssa näytöksen jälkeen järjestetyllä illallisella. Kaikkien kolmen elokuvan DVD:t annettiin järjestömme noin 85 jäsenelle ja sen lisäksi alle 95 dollarin arvoiset lahjakassit, jotka sisälsivät suomalaisia tuotteita. Näin tekevät muutkin maat.

Elokuvasäätiön tuki toistui viime vuonna ja tänä vuonna. Viime vuonna mukana olivat Dome Karukosken Mielensäpahoittaja ja Pirjo Honkasalon Betoniyö, tänä vuonna Antti Jokisen Kätilö ja Klaus Härön Miekkailija. Animaatiokategoriassa kilpaili Hanna Hemilän tuottama Muumit Rivieralla. Hemilä järjesti Golden Globe -näytöksen itse.

Lyhyessä ajassa huipulle

Joka vuosi suomalaiset elokuvat ovat saaneet hyvää palautetta. Joka vuosi suomalaisten elokuvantekijöiden tunnettavuus on kasvanut Hollywoodissa. Tänä vuonna Miekkailija teki lähtemättömän vaikutuksen. Se palkittiin Golden Globe -ehdokkuudella. Vaikka elokuva puhui puolestaan, on myös Klaus Härö valloittanut persoonana. Mikään ei päihitä henkilökohtaista kontaktia; innostusta puhua omasta ja muiden elokuvista, Suomesta, Virosta, Euroopasta, Yhdysvalloista, Hollywoodista, historiasta, nykyisestä poliittisesta tilanteesta ja vaikka vaan ihan kepeistä aiheista.

Yhdeksän HFPA:n jäsentä, minä mukaan lukien, näki sekä Miekkailijan että Kätilön, syyskuussa Suomessa, kun olimme vierailemassa Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla järjestömme kustannuksella. Miekkailijan näytös oli elokuvasäätiön Kino K-13 auditoriossa. Sen jälkeen elokuvan tekijät tarjosivat toimittajavieraille illallisen lähiravintolassa. Kätilön katsoimme Solar Films -tuotantoyhtiön tiloissa, jossa söimme elokuvan teeman mukaisesti poronkäristystä.

Samalla matkalla kävimme Angry Birdsin kotipesässä Roviolla, katsoimme muita suomalaisia ja ulkomaalaisia elokuvia, tutustuimme suomalaisiin elokuvantekijöihin, kulttuuriin ja designiin sekä järjestimme juhlat Finnish Film Affair -tapahtuman kanssa Uunisaaressa. Siellä hallituksemme jäsen Anke Hofmann kertoi järjestömme toiminnasta.

Mikä HFPA?

HFPA on ulkomaalaisten toimittajien järjestö. Järjestömme päämaja on Los Angelesissa, West Hollywoodissa. Järjestöön kuuluu noin 85 jäsentä eri puolilta maailmaa; Italiasta Intiaan, Australiasta Etelä-Afrikkaan, Chilestä Venäjään, Argentiinasta Egyptiin ja Japanista Kanadaan. Suomesta on kaksi jäsentä, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta yksi.

Mitä me sitten teemme? Maailmalla tunnetuin brändimme on joka tammikuussa pidettävä Golden Globe -gaala. Silloin palkitsemme parhaan draama- ja komediaelokuvan, draama- ja komediasarjan sekä minisarjan, näyttelijät, elokuvaohjaajan, elokuvakäsikirjoittajan, ulkomaalaisen elokuvan, elokuvasäveltäjän ja elokuvassa olevan kappaleen.

Viime torstaina julkaistiin gaalan ehdokkaat, viisi parasta 25 eri kategoriassa luukun ottamatta tv-sarjojen komediakategoriaa, jossa on kuusi ehdokasta. Katsomme koko vuoden elokuvia ja sarjoja, jotta löydämme jyvät akanoista. Tänä vuonna ehdolla oli yli 280 televisiosarjaa, parisataa amerikkalaista elokuvaa ja noin 80 ulkomaalaista elokuvaa sekä kaikkien näyttelijät.

Osa tuloista hyväntekeväisyyteen

Yhdysvalloissa gaala näytetään NBC-kanavalla tammikuun 10. päivä. Vuosikymmenien saatossa Golden Globesta on tullut Yhdysvaltojen kolmanneksi katsotuin palkintoseremonia Oscar-gaalan ja Grammy-gaalan jälkeen. Noin puolet ohjelman tuloista tulee järjestöllemme.

Osan siitä lahjoitamme hyväntekeväisyyteen, kuten eri ihmisoikeusjärjestöille tai eri katastrofien uhreille. Tuemme myös useiden yliopistojen ja alemman asteen koulujen elokuvaopintoja muun muassa uusimalla koulujen editointikalustoja ja antamalla stipendejä opiskelijoille. Tuemme myös vanhojen elokuvien restauroimista. Enemmän tietoa HFPA:n hyväntekeväisyystoiminnasta löytyy nettisivuiltamme: http://www.goldenglobes.com/grant-applications

Perustyö journalismia

Jokapäiväinen toimintamme perustuu kuitenkin journalismiin; toimittajan tai valokuvaajan työhön. Järjestämme vuosittain satoja pressitilaisuuksia näyttelijöiden, ohjaajien, tuottajien, muusikoiden, käsikirjoittajien ja kirjailijoiden kanssa. Kirjoitamme joko haastatteluja tai kritiikkejä tai myymme kuvia edustamiemme maiden medioihin.

Olen asunut Los Angelesissa kolmetoista vuotta. Sen olen oppinut, että ilman suhdetoimintaa juuri mikään asia ei toimi Hollywoodissa. Sitä ovat olleet monet rakentamassa tätä ennen. Viime vuosina se on poikinut enemmän tuloksia niin elokuva-alalla kuin musiikin, pelien ja teknologian puolella kuin aiemmin. Jatketaan hyvää ja laadukasta työtä sekä suhdeverkoston kasvattamista. Pidetään huoli, että ei tule enää Suomen kokoista tyhjiötä.