Onneksi olkoon, Pihla Viitala

Haluan onnitella Pihla Viitalaa. Ei, en tunne häntä. En ole ikinä haastatellut häntä. Eikä minulla ole edes kuvaa, jossa pönötän hänen kanssaan. Omistan tämän blogikirjoituksen silti hänelle. Näin juuri Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvan. En tiennyt, mitä odottaa Grimmin veljesten klassikkosadun uudelleentulkinnasta saati Pihla Viitalan Hollywood-uran avauksesta.

Yllätyin.

Positiivisesti.

Pihla Viitalan noitavainojen kohteena oleva Mina-hahmo esitellään tarinan alussa ja hän on mukana loppuratkaisuun asti. Enempää en valota juonta.

Hänen nimensä on seitsemäntenä krediiteissä. Se on hyvin filmikaupungin ensikertalaiselta.

Haluan tässä vaiheessa sanoa – kaikille kriitikoille – että ei, kyseessä ei ole Oscar-leffa vaan camp-elokuva, joka poikkeaa valtavirran tyylitajusta. Norjalainen ohjaaja Tommy Wirkola sekoittaa synkässä tarinassa toimintaa ja huumoria. Tyyliin sopivasti, usein kornisti. Pihla Viitalan esittämä hyvä noita on puolitoistatuntisen valopilkku. Jopa Paramount-studion edustaja kehuu hänen työtään. Amerikkalaisittain:

”Hän on mahtava.”

Tässä muutama kommentti kansainväliseltä lehdistöltä, siis kollegoiltani, jotka äänestävät Kultainen maapallo -gaalan voittajia. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että he näkevät vuosittain satoja elokuvia. Ja ovat kriittisiä.

”Itse elokuva on ok, mutta en ole varma sen kohdeyleisöstä. Suomalainen näyttelijä tekee hyvän työn siinä. Hän on villin ja äänekkään tarinan sielu ja tuo stooriin lämpöä. Plussaa on myös se, että hänellä ei ole vahvaa aksenttia. Dialogi ei paljasta häntä suomalaiseksi. Hänellä on hyvät mahdollisuudet Hollywoodissa, jos hän vain haluaa jatkaa täällä”, kommentoi ruotsalainen työkaverini.

Japanilainen taas sanoo seuraavaa:

”En pidä elokuvasta ollenkaan, mutta hyvä noita on sen parasta antia. Vaikka hän (Pihla Viitala) on aikuinen, on hänessä enkelimäistä viattomuutta. Se tekee hänestä mysteerisen. Edes hänen alastonkohtauksensa ei ollut korni. Tämä on hyvä avaus Hollywoodissa.”

Amerikkalainen kollegani miettii, että onko hän nähnyt naisen aiemmin muissa jenkkielokuvissa.

”Hänessä on jotain tuttua. Hän muistuttaa Jessica Chastainia.”

Italialainen taas totaa, että alaston Pihla Viitala on ilo silmälle.

Myös Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvan päätähdellä, Jeremy Renner, on vain kaunista sanottavaa Pihla Viitalasta. Tapasin Jeremyn viimeksi viime syksynä Medusan perintö -leffan lehdistöpäivänä. Silloin hän kommentoi työskentelyä suomalaisen kanssa seuraavasti:

”Pihla on kuin enkeli ja jopa näyttää enkeliltä. Hän on mahtava tyyppi, fiksu, lahjakas ja hauska mimmi.”

Toivon, että näemme Pihla Viitalan täällä Hollywoodissa Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvan ensi-illassa tämän kuun loppupuolella. Suomessa leffa aukeaa helmikuun 8. päivä.