Pilvikartasto, elokuva joka jäi melkein tekemättä

Andy ja Lana Wachowski, Kirpi, Tom Tykwer. ©HFPA
Andy ja Lana Wachowski, Kirpi, Tom Tykwer. ©HFPA

Matrix-trilogian luojat Andy ja Lana Wachowski tekivät yhdessä Juokse Lola! -leffan ohjaajan Tom Tykwerin kanssa tieteisdraaman Pilvikartasto. Projekti jäi melkein toteuttamatta.

”Elokuvan rahoittaminen oli haastavaa. Ensin Warner tarjosi meille sopimusta Yhdysvalloissa ja sitä kautta saimme mukaan ulkomaalaisia levittäjiä. Ajattelimme, että homma on kunnossa. Olimme opetelleet jo myyntipuheen Tom Hanksia varten. Budjettimme oli menossa monimutkaisiin kuvauksiin, eikä meillä ollut rahaa maksaa näyttelijöille. Joten olimme pyytämässä häntä tekemään töitä ilman palkkaa. Olimme parkkeeraamassa hänen pihaansa, kun agenttimme soitti ja kertoi, että Warnerin edustaja oli tullut katumapäälle eikä halunnut enää rahoittaa elokuvaamme”, Lana muistelee ja jatkaa:

”Tom Hanks käveli samaan aikaan rappusia alas kahvikuppi kädessä. Minä suurin piirteen tärisin, kun mietin, miten saan hänet mukaan elokuvaan, jota ei ehkä edes tehdä ja vielä ilman palkkaa. Hänen toimistonsa seinällä oli juliste 2001: Avaruusseikkailu -elokuvasta. Se oli yksi leffa, joka innoitti minua ja Andyä elokuvantekijöiksi. Lisäksi hänen pöydällä oli Moby Dick -kirja. Olemme molemmat lukeneet sen lukemattomia kertoja. Ajattelin, että ehkä tapaaminen menee sittenkin hyvin. Ainakin ilmassa oli lupaavia merkkejä. Ja Tom Hanks sanoi palaverin lopussa, että on mukana ja kysyi, että milloin aloitamme kuvaukset. Kukaan Hollywoodissa ei sano kyllä tapaamisen päätteeksi vaan olipa hyvä tapaaminen tai olipa kiva tavata, pidetään yhteyttä.”

Lopulta Warner rahoitti osan elokuvasta ja loput rahat kolmikko keräsi yksittäisiltä sijoittajilta Euroopasta, Aasiasta ja Yhdysvalloista. Leffan tekeminen kesti neljä vuotta.

”Törmäsimme niin moniin haasteisiin, että yhdessä vaiheessa olin varma, että Pilvikartasto-elokuva ei valmistu ikinä. Onneksi joku meistä kolmesta jaksoi aina valoa uskoa muihin”, Lana kertoo.

Lisähaasteita toi se, että Halle Berry loukkasi jalkansa kuvausten kolmantena päivänä.

Pilvikartasto-elokuvan ensi-ilta on tänään. Haastatteluni Andy ja Lana Wachowskista löytyy viikonlopun Metrosta.