Suomi näkyi ja soi Guadalajaran elokuvajuhlilla

Jasper Pääkkönen ja Aku Louhimies edustivat Suomea Guadalajaran elokuvajuhlilla.
Jasper Pääkkönen ja Aku Louhimies edustivat Suomea Guadalajaran elokuvajuhlilla.

Meksikon Guadalajaran kansainvälisen elokuvajuhlan (1.-9.3.) pääteema oli pohjoismaalaiset elokuvat. Etelä-Amerikan tärkeimmällä leffafestivaalilla oli Suomesta paikalla ohjaajat Mika Kaurismäki ja Aku Louhimies, näyttelijä Jasper Pääkkönen sekä The Rasmus -yhtyeen basisti Eero Heinonen.

Akun ohjaamalla Vuosaari-elokuvalla oli kaksi näytöstä. Sunnuntaina tupa oli täysi, maanantai-iltapäivänä melkein täysi. Katsojat olivat kahdenkympin kieppeiltä eläkeikäisiin.

”On hienoa, että Guadalajara-festivaalin raati valitsi elokuvani tänne. Kaiken kaikkiaan on mukavaa, että elokuvat matkustavat. Itse ei välttämättä ymmärrä, mikä kiinnostaa ulkomailla ja mikä ei. Esimerkiksi Sakari Kirjavaisen ohjaama Hiljaisuus ei ole ollut monilla elokuvajuhlilla, mutta meksikolaiset valitsivat sen tänne. Heillä on erilainen suhtautuminen kuolemaan kuin monilla muilla”, Aku mietti.

Vuosaari-draamassa esiintyvä Jasper Pääkkönen yllättyi katsojien palautteesta.

”Elokuvaa analysoitiin heti näytöksen jälkeen syvällisesti. Joku hämmästyi, että Suomen kaltaisessa hyvinvointimaassa koetaan samanlaisia ongelmia, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, kuin muuallakin. Elokuvan universaalit huolet koskettivat”, Jasper sanoi.

Aku ja Jasper olivat kastomassa Eeron Walker-lyhytelokuvaa tiistaina. Näytöksen jälkeen Eero heitti yhden miehen keikan.

Eero Heinonen keikalla.
Eero Heinonen keikalla.

”Konsertti oli ensimmäinen laatuaan, sillä en ole esiintynyt ennen trubaduurina vieraalle yleisölle. Olen laulanut ja soittanut kitaraa aiemmin isäni 50-vuotissyntymäpäiväjuhlassa, mutta silloin paikalla oli pienempi, noin viidenkymmenen hengen porukka”, Eero kertoi. Elokuva ja keikka keräsivät paikalla muutaman sata ihmistä, suurimmaksi osaksi The Rasmuksen faneja Mexico Citystä ja Acapulcosta asti. Aluksi yleisö riehaantui, mutta muutaman kappaleen jälkeen Eero pyysi heitä rauhoittumaan, istumaan alas ja meditoimaan.

”Keikka jännitti minua, enkä tiennyt mitä odottaa siltä. Nautin tilanteesta varsinkin sen jälkeen, kun yleisö rauhoittui ja keskittyi kuuntelemaan musiikkia.”

The Rasmus -yhtyeen fani Nelly Palacios kertoi Eerolle Guadalajaran elokuvajuhlista.
The Rasmus -yhtyeen fani Nelly Palacios kertoi Eerolle Guadalajaran elokuvajuhlista.

Keskiviikkona Eero esiintyi Down-lapsille.

”Vastasin heti kyllä, kun minulta kysyttiin, että voinko tehdä musiikkityöpajan heille.”

Suomen Meksikon suurlähettiläs Anne Lammila oli myös paikalla elokuvajuhlilla.

”Festivaalista jäi hyvä tunnelma, sillä suomalaisten elokuvien vastaanotto oli hyvä. Meksikolaiset ovat ahkeria elokuvissa kävijöitä ja poikkeuksetta pohjoismaiset elokuvat ovat suosittuja. Tunnetuin ja rakastetuin elokuvantekijä on Aki Kaurismäki”, Anne sanoi.

Hänestä on tärkeä, että suomalaiset elokuvat näkyivät Guadalajarassa.

”Täältä käsin voi alkaa valloittaa koko espanjankielistä Etelä-Amerikkaa.”

Guadalajarassa nähtiin kuusi suomalaista elokuvaa: Mika Kaurismäen Tie pohjoiseen ja Mama Africa, Aku Louhimiehen Vuosaari, Jyri Kahosen Ja saapuu oikea yö, Sakari Kirjavaisen Hiljaisuus sekä Katja Gauriloffin Säilöttyjä unelmia. Festivaaliin kuuluvassa musiikkielokuvien Son de Cinessä esitettiin Eero Heinosen ohjaama lyhytelokuva Walker sekä Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin dokumenttielokuva Kovasikajuttu. Lisäksi festivaalilla esitettävien lyhytelokuvien joukossa oli Jussi Hiltusen ohjaama Hiljainen viikko.

Elokuvatarjonta innoitti paikalle puoli vuotta Guadalajarassa asuneen Mirka Sarajärven. Hän kävi katsomassa

Mirka Sarajärvi kävi katsomassa Christian-miehensä kanssa Hiljaisuus-elokuvan.
Mirka Sarajärvi kävi katsomassa Christian-miehensä kanssa Hiljaisuus-elokuvan.

Christian-miehensä kanssa Hiljaisuus-elokuvan festivaalin ensimmäisenä lauantaina. Iltapäivänäytös oli täynnä, paikalla oli paljon opiskelijoita. Parin tavoitteena oli nähdä myös Vuosaari ja Tie pohjoiseen.

”Halusin, että aviomieheni näkee suomalaisia elokuvia. Hiljaisuudesta teki mielenkiintoisen Suomen historia, sillä iskäni puhuu usein sodasta Christianille”, Mirka kertoi.

Lisätietoja Guadalajaran kansainvälisestä elokuvafestivaalista löytyy: https://www.ficg.mx/28/index.php/en/