Viikingit Hollywoodin humussa

©KU
©KU

Täällä on kylmä. Ymmärrän, että ei samalla lailla kylmä kuin Suomessa. Mutta tänä yönä mittari laskee nollaan. On siinä vähän ihmettelemistä skandinaaviohjaajille, jotka ovat juhlistamassa Hollywoodissa sekä Golden Globe – että Oscar-ehdokkuuksia. Eikö Kaliforniassa olekaan lämmin?

Kaikesta huolimatta Kon-Tiki elokuvan ohjaajat, norjalaiset Joachim Rønning ja Espen Sandberg perheineen uskaltautuivat hotellinsa uima-altaalle paistattelemaan päivää Golden Globe Foreign Film Symposium -tilaisuuden jälkeen. Ulkomaalaisten ohjaajien paneelikeskustelu oli Skandinaavien juhlaa. Keskustelua veti ruotsalaisohjaaja Lasse Hallström, jonka Rakkaudesta, unelmista ja kaloista -elokuva on ehdolla Kultainen maapallo -gaalassa komedia/musikaali kategoriassa. Panelisteja olivat Kon-Tiki draaman sympaattinen kaksikko, tanskalaisen A Royal Affair -historiallisen draaman ohjannut mukava Nikolaj Arcel ja Amour-draaman ohjannut, kollegoitaan vakavampi Michael Haneke. Lämminhenkisen tilaisuuden näkee netistä: http://new.livestream.com/foreignfilmsymposium/goldenglobeforeignfilmsyposium2013

Reilun tunnin kestäneen virallisen juttutuokion jälkeen pohjoismaalaiset miettivät, miksi skandielokuvilla on nyt vetoa.

”Kiinnostus on herännyt ehkä Stieg Larssonin Millennium-kirjasarjan menestyksen myötä”, pohti Lasse Hallström.

Joachim Rønning oli samoilla linjoilla idolinsa kanssa. Nikolaj Arcel löysi syitä myös tarinankerronnasta.

”Meillä tehdään selkeitä elokuvia eikä yritetä olla liian taiteellisia.”

©Rocio Ayuso
©Rocio Ayuso

Norjalaisseurue oli alkuillasta myös The Weinstein Company -studion Golden Globe -ennakkojuhlissa Mr. C -hotellissa yhdessä Unelmien pelikirja -komedian Jennifer Lawrencen ja Bradley Cooperin, Mestari-draaman Joaquin Phoenixin ja Amy Adamsin sekä Django Unchained, modernin spagettiwesternin Christoph Waltzin ja noin kahdensadan muun kutsuvieraan kanssa.

Päivällisen aikoihin norjalaiset suuntasivat Los Angelesin Scandinavian Film Festival -festareille, minä taas ravintola Spagoon syömään Les Misérables -musikaalin näyttelijäkaartin kanssa. Paikalla oli myös säteilevä Catherine Zeta-Jones ja ehkä noin 500 muuta viihdealan tyyppiä.

Mutta koska huomenna on tärkeä päivä, Golden Globe -gaala, lähdin juhlista jo iltayhdeksältä. Nyt on kauneusunien aika. Huomiseen!