Suomalaiselokuvat Hollywoodissa: Globaalit tarinat kiinnostavat

©www.santifox.com
Kirpi ja Tumman veden päällä -elokuvan ohjaaja Peter Franzén. ©www.santifox.com
Kirpi ja Tumman veden päällä -elokuvan ohjaaja Peter Franzén. ©www.santifox.com

Suomen elokuvasäätiö tukee tänä vuonna kolmea suomalaiselokuvaa, 8-pallo, Oppipoika ja Tumman veden päällä, Golden Globe -kilpailuun. Yksi kriteeri elokuvan ehdolle asettamisessa on se, että elokuvalla on näytös Hollywood Foreign Press Association -toimittajajärjestön jäsenille Los Angelesissa. Yhdistyken jäsenet äänestävät Golden Globe -kilpailun ehdokkaita ja voittajia.

Aku Louhimiehen ohjaama 8-palloa esitettiin HFPA:n jäsenille ja muille kutsuvieraille elokuussa Soho House -klubilla West Hollywoodissa. Elokuva perustuu Marko Kiven Elävien kirjoihin -rikosromaaniin, ja kertoo vankilasta vapautuneen yksinhuoltajaäidin (Jessica Grabowsky) yrityksestä aloittaa uusi elämä. Kapuloita rattaisiin heittää entinen poikaystävä (Eero Aho).

”Minulle jäi erityisesti mieleen illan innostunut tunnelma. Elokuvan tarina tuntui toimivan universaalilla tasolla ja sen näyttelijöitä, erityisesti Jessicaa ja Eeroa, kehuttiin. Tilaisuudesta poiki myös muita erilaisia yhteydenottoja”, Aku kertoo.

Suomen Los Angelesin pääkonsulaatti avusti elokuvasäätiötä suomalaisten elokuvatapahtumien järjestämisessä Los Angelesissa. Kuvassa Tumman veden päällä -elokuvan näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja Peter Franzén, elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn, Tumman veden päällä -elokuvan tuottaja Markus Selin ja pääkonsuli Juha Markkanen. ©www.santifox.com
Suomen Los Angelesin pääkonsulaatti avusti elokuvasäätiötä suomalaisten elokuvatapahtumien järjestämisessä Los Angelesissa. Kuvassa Tumman veden päällä -elokuvan näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja Peter Franzén, elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn, Tumman veden päällä -elokuvan tuottaja Markus Selin ja pääkonsuli Juha Markkanen. ©www.santifox.com

Syyskuussa vietettiin Suomi-iltama Beverly Hillsin Real D -teatterissa. Siellä katsottiin Ulrika Bengtsin ohjaama Oppipoika ja Peter Franzénin esikoisohjaus Tumman veden päällä. Se perustuu Peterin kirjoittamaan samannimiseen menestysromaaniin, joka sukeltaa taiteilijan lapsuusvuosiin 1970-luvulla. Pikkupojan onnellista elämää synkentää perheväkivalta. Peter on kirjoittanut myös elokuvan käsikirjoituksen.

“Tumman veden päällä näytöksestä jäi minulle erittäin positiivinen ja lämmin tunne. Hyvin järjestetyn tilaisuuden kruunasi minulle se, että katsojat olivat yhtä liikuttuneita ja vakuuttuneita elokuvan tärkeydestä niin Kaliforniassa kuin Suomessakin. Elokuva käsittelee globaaleja aiheita lasten hyvinvoinnista ja kodin turvallisuuden merkityksestä”, Peter kertoo.

Yleisö kysyi elokuvanäytöksen jälkeen kipeitä, herkkiä ja vaikeitakin kysymyksiä Peteriltä hänen lapsuudestaan ja siitä, millaiset välit hänellä on nykyään vanhempiinsa.

”Palaute oli sen kaltaista kuin oletin. Ihmiset kysyivät ja puhuivat suoraan, koska he tiesivät, että ymmärrän aihetta ja siitä kumpuavia tunteita. Elokuva herätti katsojissa mielikuvia ja tuntemuksia siitä, mikä on oikein lasten ja meidän kaikkien tulevaisuutta ajatellen.”

Peteriä elokuvassa esittää Olavi Angervo.

Ulrika Bengtsin ohjaama Oppipoika on ehdolla sekä Oscareihin että Golden Globeihin. ©Oppipoika
Ulrika Bengtsin ohjaama Oppipoika on ehdolla sekä Oscareihin että Golden Globeihin. ©Oppipoika

Oppipoika sijoittuu vuoteen 1939. Se kertoo tyrannimaisesta majakkamestarista (Niklas Groundstroem) sekä hänen poikansa (Patrik Kumpulainen) ja oppipoikansa (Erik Lönngren) suhteista pienellä saarella Itämerellä. Elokuvan tekijät eivät päässeet paikalle Los Angelesiin syskuussa, sillä he juhlistivat samaan aikaan elokuvansa ensi-iltaa Suomessa. Ulrika Bengts tulee ensimmästä kertaa Hollywoodiin tänä talvena. Hän on otettu siitä, että Oppipoika valittiin ehdolle sekä Oscar- että Golden Globe -kilpailuun.

”Se tuntuu todella hienolta! Minulle se on osoitus elokuvataiteen universaalista voimasta, siten että elokuvamme, joka kuvattiin pienellä eristyneellä saarella Itämerellä vaikuttaa myös suurten valtamerien takana. Työskentelen jatkuvasti ajatuksella, että paikallinen on globaalia”, Ulrika sanoo ja jatkaa:

”Sydämmeni täyttyy ilosta ja tunnen suurta ylpeyttä, että ohjaukseni on ehdolla kahdessa maailman hienoimmassa elokuvakilpailussa. Olen iloinen myös muiden elokuvassa työskennelleiden puolesta. Teimme todella kovasti töitä elokuvan eteen. Majakkasaari oli äärimmäinen kuvauspaikka, joten toivon, että ehdokkuudet lämmittävät varsinkin niiden ryhmäläisten mieliä, jotka nukkuivat kuvausten aikana saaressa teltoissa.”

Aku Louhimies on ohjannut draaman 8-palloa. ©Aku Louhimies
Aku Louhimies on ohjannut draaman 8-pallo. ©Aku Louhimies

Kaikki kolme ohjaajaa on samaa mieltä siitä, että suomalaiselokuvien näkyvyys ulkomailla on positiivista.

”Pienelle elokuvamaalle kansainväliset elokuvakilpailut, kuten Golden Globe, ovat erityisen tärkeitä näkyvyyden, tietoisuuden leviämisen ja itsetunnon takia”, Ulrika sanoo.

”Pienissä Euroopan maissa ei ole elokuvateollisuutta, joten näkyvyys Yhdysvalloissa tekee hyvää suomalaiselle elokuvakulttuurille. On hienoa, että suomalaiset elokuvan tekijät kiinnostavat maailmalla”, Aku toteaa.

”Toivon, että yhteistyöprojektien määrä kasvaisi ja saisimme suomalaista tinkimätöntä osaamista enemmän esille myös Yhdysvaltain markkinoille”, Peter ynnää.

Elokuvanäytösten käytönnön asiat hoitivat Team Finland koordinaattori Laura Laaksonen, näyttelijä-käsikirjoittaja-tuottaja Liisa Evastina ja Suomen elokuvasäätiön kansainvälisen toiminnan tiedottaja Kati Nuora. ©www.santifox.com
Elokuvanäytösten käytönnön asiat hoitivat Team Finland koordinaattori Laura Laaksonen, näyttelijä-käsikirjoittaja-tuottaja Liisa Evastina ja Suomen elokuvasäätiön kansainvälisen toiminnan tiedottaja Kati Nuora. ©www.santifox.com

Entä kiinnostaako ohjaaminen Hollywoodissa Akua, Peteriä ja Ulrikaa?

”Minua kiinnostaa tehdä hyviä elokuvia suurille yleisöille”, Aku vastaa.

”Olen kiinnostunut ohjaamisesta ylipäätään, joten miksipä ei myös Hollywoodissa”, Peter miettii.

”Valehtelin jos sanoisin, että ei. Hollywood on elokuvateollisuuden sydän, josta löytyy tietoa, resursseja ja mahdollisuuksia. Kuitenkin se on kaukana ohjaajan todellisuudesta Suomessa, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja tuotannot ovat pienimuotoisia. Nämä taas antavat minulle ohjaajana taiteellisen vaikutusmahdollisuuden tuotannon eri vaiheissa”, Ulrika pohtii.

Blogin pitäjä on Holywood Foreign Press Associationin jäsen, ja äänestää Golden Globe -gaalan ehdokkaita ja voittajia. Lisätietoja HFPA:stä löytyy järjestön nettisivuilta: http://www.goldenglobes.org/
Lisää kuvia syyskuun elokuvanäytöksistä löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/#!/ConsulateGeneralFinlandLosAngeles/photos_stream